Just feel like sharing some homemade recipes.
I made beef soup for dinner last Monday. Asked hubby was it tasty... While nodding his head with a mouthful, "mmmmphhh... mmmmm" was his answer. So I take it, it was! :-)
It's not a rocket science. Believe me, it's super easy!
Here's how to make it .....
1) Potong daging lembu bentuk dadu. Kalau guna ayam pula, just cut by parts.
Tips: Potong daging lembu lawan arah urat. Baru daging lembu tu lembut.
It's not a rocket science. Believe me, it's super easy!
Here's how to make it .....
1) Potong daging lembu bentuk dadu. Kalau guna ayam pula, just cut by parts.
Tips: Potong daging lembu lawan arah urat. Baru daging lembu tu lembut.
P/S: I don't really know how to cut the meats lawan urat whatsoever, so i potong je & daging still lembut ;-)
So after the 1st step,put the meat aside.
2) Kupas kulit bawang besar dan belah 4 bahagian & kupas kulit bawang putih. Bahan2 ini dikisar guna blender (masukkan air/minyak masak sikit utk senang kisar). Kalau prefer tumbuk dalam batu lesung, tumbuk sehingga lumat, sebati & hancur.
2) Kupas kulit bawang besar dan belah 4 bahagian & kupas kulit bawang putih. Bahan2 ini dikisar guna blender (masukkan air/minyak masak sikit utk senang kisar). Kalau prefer tumbuk dalam batu lesung, tumbuk sehingga lumat, sebati & hancur.
3) Masukkan 1 senduk minyak & panaskannya dalam periuk. Masukkan bahan blender tadi, goreng sampai warna kuning keemasan. Masukkan 2 batang kayu manis, 1 sudu kecil bunga cengkih, 1 biji bunga lawang & 1 sudu kecil buah pelaga, secubit jintan manis/jintan putih & 1 punjut sup bunjut. Gaul semuanya sehingga wangi.
P/S: Kalau nak pedas, tumbuk cili api & masukkan time ni
4) Masukkan daging & air secukupnya (sehingga daging tenggelam), kemudian masukkan 1 inci halia & 1 btg serai yg telah dititik sedikit, secubit gula, 1 1/2 sudu kecil garam, gaul semuanya & tutup periuk. Biarkan api kecil. Biar kan masak lebih kurang 45 minit. Sambil tunggu, masak lah nasi & duduk depan tengok TV :-)
5) Buka periuk, gaul, masukkan kentang, carrot & tutup kembali tudung periuk. Biarkan selama 15 minit.
6) Buka periuk, gaul, rasa kuah, kalau tawar, masukkan lagi sedikit garam. Kalau dah okay, hiris daun sup, belah tomato 4 bahagian, masuk ke dalam periuk dan gaul 30 saat, tutup api. Hidang!!
Tips: Bahan yang lembut masuk akhir sekali, dan jangan dibiar lama supaya tak lembik.
P/S: Tak semestinya daun sup sahaja boleh letak. Kalau nak, boleh try letak lobak putih cina & batang celery time ni.
Good Luck ❤
P/S: Kalau nak pedas, tumbuk cili api & masukkan time ni
4) Masukkan daging & air secukupnya (sehingga daging tenggelam), kemudian masukkan 1 inci halia & 1 btg serai yg telah dititik sedikit, secubit gula, 1 1/2 sudu kecil garam, gaul semuanya & tutup periuk. Biarkan api kecil. Biar kan masak lebih kurang 45 minit. Sambil tunggu, masak lah nasi & duduk depan tengok TV :-)
5) Buka periuk, gaul, masukkan kentang, carrot & tutup kembali tudung periuk. Biarkan selama 15 minit.
6) Buka periuk, gaul, rasa kuah, kalau tawar, masukkan lagi sedikit garam. Kalau dah okay, hiris daun sup, belah tomato 4 bahagian, masuk ke dalam periuk dan gaul 30 saat, tutup api. Hidang!!
Tips: Bahan yang lembut masuk akhir sekali, dan jangan dibiar lama supaya tak lembik.
P/S: Tak semestinya daun sup sahaja boleh letak. Kalau nak, boleh try letak lobak putih cina & batang celery time ni.
Good Luck ❤
1 comment:
Hehehehehe Tasha! Sedapnyaaaaaaa....~~~~~~~~~!!
Tak sabar nak cuba
Post a Comment